Üniversitemizde Kurumsal Veri Yönetim Sistemi Kullanıcı Eğitimi Toplantısı Yapıldı.
4 Ağustos 2021 | 09:19

Gazi Üniversitesi Kurumsal Veri Yönetimi Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen “Kurumsal Veri Yönetim Sistemi- Kullanıcı Eğitimi” çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Toplantıya, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Kurumsal Veri Yönetimi Koordinatörü Prof. Dr. Diyar Akay ile Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Emre Boran, Araştırma Geliştirme Kurum Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Battal Doğan, Üniversitemizin çeşitli birimlerinden veri girişi yapacak kullanıcılar ve yöneticiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ gerçekleştirdi. Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasında, “Ülkemizde her yıl araştırma üniversitelerinin değerlendirilmesinde YÖK “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Çalışması” ile TÜBİTAK “Yenilikçi ve Girişimci Endeksi” verileri kullanılmaktadır. Bu kapsamda her yıl haziran-temmuz aylarında üniversitemizin eğitim, araştırma ve toplumsal katkı alanlarındaki verileri talep edilmektedir. Bu yıl 2020 verilerimizi 16 Temmuz 2021 itibariyle sisteme girdik. Tüm akademik ve idari birimlerimiz ile koordinatörlüklerimizin öz verili çalışması sonucunda, verilerimizi en iyi şekilde topladık. Veri kayıplarımızı en aza indirdik” diye konuştu.

Üniversitemiz Kurumsal Veri Yönetimi Koordinatörlüğü’nün 25 Mart 2021 tarihinde kurulduğunu belirten Prof. Dr. Yıldız, Koordinatörlüğümüzün amacının ulusal ve uluslararası raporlara, sıralamalara ve göstergelere girdi teşkil edecek kurumsal veri ve bilgilerin oluşturulması olduğunu ve kurum içi kaynaklarımız kullanılarak Kurumsal Veri Yönetim Sistemi Yazılımı geliştirildiğini ifade etti.

Gazi Üniversitesi Kurumsal Veri Yönetim Sistemi Yazılım’ının iki ana bileşenden oluştuğuna değinen Prof. Dr. Yıldız, birinci bileşenin, Cumhurbaşkanlığı - Dijital Dönüşüm Ofisi - Ulusal Veri Sözlüğü (UVS) alt yapısı ile uyumlu veri sözlüğü olduğunu, Ulusal Veri Sözlüğü sisteminin yakın gelecekte tüm kamu kurumları tarafından kullanımının zorunluğu olacağını değerlendirdiklerini belirterek, Üniversitemizin Ulusal Veri Sözlüğü kullanmaya başlayan ilk yükseköğretim kurumu olduğunu ifade etti. İkinci bileşenin ise idari ve akademik birimlerden verilerin talep edilmesi, toplanması ve analizi süreçlerinin dijital ortamda yürütülmesi olarak belirlendiğini söyledi.

Geliştirilen yazılım için kullanıcı eğitiminin yapıldığı toplantıda, eğitimin tamamlanmasına müteakip yazılımın birimlerimizin kullanıma sunulacağı ve yazılım sayesinde üniversitemizden talep edilen verilerin zamanında, doğru ve tekrarsız bir şekilde toplanarak yıllardır gerçekleştirilememiş kurumsal hafızanın kazanılmasının amaçlandığı ifade edildi.

Konuşmasının son bölümünde Prof. Dr. Yıldız, “Bundan sonraki süreçte, mevcut kayıtlı verilerin üniversite içerisinde kullanılan bilgi sistemlerinden (PROLİZ, AVESİS, BAPSİS, NETİKED, SİERRA ve MEKSİS) otomatik olarak çekilmesidir. Bu kapsamda yapılacak çalışmalar planlanan takvimde ilerlemektedir. Böylesine önemli bir yazılımın 95. Yılımızda kullanıma açılması ayrıca kıymetlidir. Kurumsal Veri Yönetim Sistemi Kullanıcı Eğitimi toplantımıza katılım sağladığınız için hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır ise konuşmasında, “Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın da bahsettiği üzere yakın zamana kadar verilerimiz manuel olarak toplanmaktaydı ve kurumsal bir hafızamız yoktu. Kurumsal Veri Yönetimi Koordinatörlüğünün kurulmasıyla birlikte kurum içi kaynaklarımız kullanılarak bu sisteme yönelik yazılımlarımız geliştirilmiştir” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Fatih Boran, kurumsal veri yönetim sistemiyle ilgili sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Boran sunumunda, kurumsal veri yönetim sisteminde yer alan veri sözlük işlemleri ve birim veri işlemleri kısımlarının detaylarına ve nasıl kullanılacağına ilişkin bilgiler paylaştı.

kurveryön-1kurveryön-1kurveryön-1

background image